Marts 2024

FAGLIG KLUMME

Luft til eftertanke

Med VENT-ordningens skarpe fokus på både energieffektivisering og forbedring af indeklimaet, har vi spurgt direktør Dorte Nørregaard Larsen fra EnergiForum Danmark til de ændringer, der præger branchen og former fremtidens ventilation:

Ventilation: En vigtig brik i fremtidens energi-puslespil

Ventilation har længe været en essentiel del af vores bygninger, men ny teknologi og innovative løsninger giver os mulighed for at se ventilation i et nyt lys. Avancerede metoder til genanvendelse af luft, AI-styring, decentral ventilation, bakteriedræbende systemer og behovsstyret ventilation er blot nogle af de fremskridt, der kan hjælpe os med at forbedre energieffektiviteten og skabe et bedre indeklima.

Hele den måde, vi tænker på og interagerer med luften omkring os, er i rivende udvikling. Ethvert skridt mod mere effektive systemer er en sejr for både pengepungen og planeten. Men at forbedre indeklimaet kræver, at vi gør vores omgivelser mere intelligente og sundere at leve i. Et godt indeklima er nemlig essentielt for vores sundhed og velbefindende, og med de rette teknologier på plads kan vi opnå væsentlige forbedringer.

Men innovationens glæde bør ikke få os til at overse de grundlæggende aspekter af ventilation. Det er vigtigt, at de traditionelle vedligeholdelsesopgaver som service, filterskift, korrekt indregulering, effektiv styring og løbende overvågning består som den basis, der sikrer, at alt fungerer, som det skal. Vi skal have fundamentet på plads, før vi bygger tagterrassen.

VENT-medlemmernes rolle

Som en del af VENT-ordningens bestyrelse spiller EnergiForum Danmark en central rolle for netop at sikre, at fundamentet i ordningen forbliver solidt.

”I en tid, hvor innovation og grøn omstilling går hånd i hånd, er det tydeligt, at VENT-ordningen og dets medlemmer ikke kun bidrager til udviklingen af fremtidens ventilationsteknologier – de spiller også en central rolle i skabelsen af fremtidens bygninger”
Dorte Nørregaard Larsen

Der er et stort behov for at fremme standarder for kvalitetseftersyn og uafhængig tredjepartskontrol gennem VENT-ordningen. Vi skal sikre, at ventilationssystemer understøtter den grønne omstilling, og de gør de kun, når de fungerer optimalt og holder længere.

Foto: Julie Malmstrøm
ÅRSKONFERENCE

VENT-ordningen i dialog med branchen på årskonference

VENT-ordningen var at finde på Energiforum Danmarks årskonference, hvor vi deltog med en stand på Minimessen for at sætte fokus på effektiv drift af ventilationsanlæg. Her fik vi mulighed for at komme i direkte dialog med branchen og dele viden og erfaringer om ventilationseftersyn.

”Vi oplever ofte, at kravene til service på ventilationsanlæg ikke er skarpe nok. Med VENT-ordningens høje branchestandard sikrer vi, at arbejdet bliver udført grundigt og ensartet. Det er afgørende for effektiv drift, godt indeklima og lavere energiforbrug"
Kai Borggreen, Sekretariatsleder for VENT-ordningen

På standen kunne interesserede fra årskonferencen høre mere om ordningens retningslinjer, krav til udførende virksomheder samt fordele ved at melde sig til. Samtidig bød dialogen på vigtige indsigter om, hvad der optager branchen lige nu, og hvordan vi i fællesskab kan arbejde for at fremme gode ventilationseftersyn.

Vi ser frem til at tage dialogen fra konferencen med videre i det løbende arbejde med at udbrede VENT-ordningen. Sammen kan vi sikre endnu bedre rammer for korrekt udførte eftersyn til gavn for indeklima, energiforbrug og ikke mindst brugerne af landets ventilationssystemer.

Du kan finde alle guldkornene fra årskonferencen her.

KURSER

Tilmeld dig kurserne

Opkvalificeringskurser (45000):

 • 18. - 21. marts 2024 på TECHCOLLEGE, Aalborg
 • 23. - 26. september 2024 på Mercantec, Viborg
 • 23. - 26. september 2024 på Roskilde Tekniske Skole, Roskilde
 • 30. september - 3. oktober 2024 på TECHCOLLEGE, Aalborg
 • 9. - 12. december 2024 på Mercantec, Viborg


Kurser i Klimatekniske målinger og komponenter (44988):

 • 9. - 13. september 2024 på Roskilde Tekniske Skole, Roskilde
 • 16. - 20. september 2024 på Mercantec, Viborg
 • 16. - 20. september 2024 på TECHCOLLEGE, Aalborg
 • 21. - 25. oktober 2024 på Mercantec, Viborg
 • 2. - 6. december 2024 på Mercantec, Viborg


Kurser i Klimateknik, service og drift (44990):

 • 8. - 12. april 2024 på Roskilde Tekniske Skole, Roskilde
 • 19. - 23. august 2024 på Mercantec, Viborg
 • 16. - 20. september 2024 på Roskilde Tekniske Skole, Roskilde
 • 23. - 27. september 2024 på TECHCOLLEGE, Aalborg
 • 4. - 8. november 2024 på Mercantec, Viborg